maanantai 8. marraskuuta 2010

Suuri ympäristövedätys

Ahkera lobbaus on saanut yleisen mielipiteen sille kannalle, että ratkaisu liikenteen päästöongelmiin löytyy biopolttoaineista. Todellisuus saattaa kuitenkin poiketa maalaillusta huomattavastikin.

Reuters uutisoi 7.11.2010 tutkimuksesta, jonka mukaan biopolttoaineen käyttöönotto EU:n jäsenvaltioiden kaavailemassa laajuudessa saattaisi nostaa hiilidioksidipäästöjä jäätävät 81-167 %. Teoriassahan biopolttoaineet olisivat verrattaen hiilidioksidineutraaleja, sillä kasvit sitoisivat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia. Pelko kuitenkin aiheutuu siitä, että viljelysmaa, jota on aiemmin käytetty ruokaviljan viljelyyn siirtyisi biopolttoaineiden tuottamiseen.

Euroopan Komission mukaan EU:n alueella löytyy riittävästi viljelysmaata, joka ei enää sovellu ruokaviljan viljelemiseen (miksi?), mutta jota voitaisiin käyttää polttoainepeltoina, joten ravinnontuotantoon käytetty peltoala ei pienenisi ja näin tuotettu ravintoviljan määrä ei vähentyisi. Kuitenkin näen tutkimuksessakin maalaillun kauhukuvan, jossa metsää raivataan pelloksi täyttämään kasvanutta viljelysmaan tarvetta (oli kyse sitten ruoka- tai polttoainetuotannosta). Tutkimuksessa ennustetaan tarvittavan pinta-alan olevan Irlannin kokoluokkaa. Metsien raivaamisesta syntyvät päästöt voivat vastata päästöjä, jotka syntyisivät Euroopan autokannan kasvattamisesta 26 miljoonalla autolla.

EU:ssa ei ongelmaa kuitenkaan nähdä, sillä joutilas viljelysmaa riittäisi tuottamaan tarvittavan polttoaineen, ja ruoanviljelyä voitaisiin tehostaa, joten ravintopula ei pääsisi syntymään. Näin ehkä tällä hetkellä. Entä 10, 20 tai 50 vuoden päästä?

Aihe ei todellakaan ole helppo ja yksinkertainen, mutta ainakaan minun päähäni ei mahdu se, että ihmisiä kuolee nälkään ja täällä kaavaillaan viljelysmaan valjastamista polttoaineentuottoon. Väitteet sitä, ettei peltojen käyttäminen polttoaineen tuottamiseen lisäisi peltoalan tarvetta voitaneen myös todeta todellisuusrajoitteisten höpinöiksi - vai mitenkäs kävikään, kun palmuöljyn erinomaisuus biodieselin raaka-aineena huomattiin? Muutenkin Neste Oilin palmuöljy"bio"dieselpropaganda on lähinnä huvittavaa. Kuinka ympäristöystävällistä voi olla laivata palmuöljyä jalostettavaksi toiselta puolelta maapalloa?

Biopolttoaine on periaatteessa oikein kannatettava ajatus, mutta eikö olisi kannattavampaa valmistaa sitä jätteestä (kuten esimerkiksi ST1 - ja monet muut tahot ympäri maailmaa - tekeekin). Kaikkihan myös muistaa Top Gearistä tutut uppopaistorasvalla käyvät dieselautot!

2 kommenttia:

  1. Lukekaa myös tämä: http://www.ts.fi/online/ulkomaat/103995.html

    VastaaPoista
  2. Tästä ajattelemisen aihetta: http://areena.yle.fi/video/1475699

    Kannattaa ehdottomasti katsoa!

    VastaaPoista