sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Poliisivaltio

Mediassa ja erilaisilla keskustelupalstoilla, on puhuttu runsaasti GPS-seurannan saapumisesta liikenteeseen ja sen valvontaan ja mahdollisesti toteutuvan valvonnan vaikutuksista yksityisyydensuojaan. On pelätty tehostuneen seurannan synnyttävän poliisivaltion. Huomasinpa tuossa, että pelko yhteiskuntamme muuttumisesta poliisivaltioksi on turha, mehän elämme jo sellaisessa.

TLL 8 Luku 99§

"Törkeä liikenteen vaarantaminen

Jos moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja tahallaan tai piittaamattomuudesta rikkoo tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä siten, että hänen menettelynsä on omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, hänet on tuomittava törkeästä liikenteen vaarantamisesta vähintään kolmeenkymmeneen päiväsakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Törkeä liikenteen vaarantaminen voi tarkoittaa vaikkapa tyhjällä moottoritiellä abstrakstin vaaran aiheuttamista ylinopeutta ajamalla. Mitä tästä seuraa?

Pakkokeinolaki 6 Luku 5§:

"DNA-tunnisteiden määrittäminen ja tallettaminen

Rikoksesta epäillylle saadaan tehdä DNA-tunnisteen määrittämistä varten tarpeellinen henkilönkatsastus, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta."


Eli jos ajat ylinopeutta, pääset DNA-rekisteriin. Ja pois et pääsekään ihan helposti.

Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa 5 Luku 22§:

"Pakkokeinolain 6 luvun 5 §:n nojalla poliisin henkilörekisteriin talletettu DNA-tunniste poistetaan rekisteristä yhden vuoden kuluttua siitä, kun rekisterinpitäjä on saanut tiedon syyttäjän tekemästä päätöksestä, jonka mukaan asiassa ei ole kyseessä rikos tai näyttöä rikoksesta, taikka siitä, että rekisteröityä vastaan nostettu syyte on lainvoimaisella tuomiolla hylätty tai rangaistus poistettu. Jollei tunnistetta ole aikaisemmin poistettu, se poistetaan viimeistään 10 vuoden kuluttua rekisteröidyn kuolemasta. Säilytetyt näytteet tuhotaan samalla kun niitä vastaavat DNA-tunnisteet poistetaan."


Onko ehkäpä unohtunut suhteellisuusperiaate? Onko esimerkiksi ylinopeus niin paha rikos, että se oikeuttaa DNA-rekisterimerkinnän?

Pakkokeinolaki 7 Luku 1 a §:


"Suhteellisuusperiaate

Tässä laissa tarkoitettuja pakkokeinoja saadaan käyttää vain, jos pakkokeinon käyttöä voidaan pitää puolustettavana ottaen huomioon tutkittavana olevan rikoksen törkeys, rikoksen selvittämisen tärkeys sekä rikoksesta epäillylle tai muille pakkokeinon käytöstä aiheutuva oikeuksien loukkaus ja muut asiaan vaikuttavat seikat."


Rekisterin kerääminen esim. ylinopeuden perusteella ei ole todellakaan perusteltua. Rikos ei ole erityisen törkeä, eikä sen selvittäminen ole mitenkään erityisen tärkeää. Oikeuksia sen sijaan loukataan. Tätäkään DNA-rekisteröinnin älyttömyyttä ei kukaan vastusta, koska "eihän rehellisellä kansalaisella ole mitään pelättävää" ja rekisterin pitoa perustellaan toisella suurista kirosanoista, eli turvallisuudella. (Toinenhan tietenkin on ympäristönsuojelu.)

Mutta suhteellisuusperiaatteilla voi pyyhkiä takapuoltaan, koska KRP tahtoo kaikkien kansalaisten DNA-tiedot rekisteriinsä. Hyvä tekosyyhän rekisterin keräämiselle tuollainen ylinopeus tms on ja kun vielä laki oikeuttaa, niin ei muuta kuin menoksi.

Tässäkin asiassa olisi toivottavaa muistaa, ettei kerättyä tietoa koskaan saa varmuudella tuhottua ja ensimmäinen ja houkuttelevin käyttö mille tahansa kerätylle tiedolle on sen väärinkäyttö. Sopasta tekee vielä maukkaamman Jenkkien kanssa kirjoitettu tietojen luovuttamista koskeva sopimus.

Magneettimedia:

"USA:ssa on jo muutaman vuoden ollut monenlaisia uusia kyseenalaisia poliisilakeja voimassa, kuten Patriot Act ja Homeland Security. Ne ovat antaneet viranomaisille lähes rajattomat oikeudet kansalaisten valvontaan ja voiman käyttöön. Lähes asia kuin asia, rinnastetaan terrorismin piiriin. Sisäasiainministeri Anne Holmlund allekirjoitti maaliskuussa 2010 yhteistyösopimuksen USA:n viranomaisten kanssa, jonka myötä Suomi on velvoitettu luovuttamaan kansalaistensa henkilötietoja (mm. DNA ja sormenjälkirekisteri) pyydettäessä USA:n keskuspoliisi FBI:lle. Tämänkään oikeudellisuudesta, perusteista, tai kansallisesta hyödystä Suomelle ei käyty julkista keskustelua. Kerran luovutettaessa tieto on aina kauppatavaraa, siinä missä materiakin. Viimeistään kun NATO -keskustelu taas alkaa, olisikin äärettömän tärkeä keskustella julkisesti siitä, mitä mahdollinen jäsenyys tarkoittaisi ihmis- ja perusoikeuksillemme Suomessa."


Herätkää! Rekistereitä kerätään vallankäytön ja kontrollin välineiksi. Mitä pelokkaampia ihmisiä sattuu vallankahvassa roikkumaan, sitä innokkaammin tietoja kerätään. Tietojen käyttö taas riippuu kulloisestakin vallanpitäjästä. En malta taas olla ottamatta esille Rautaesiripun takaisia maita, joissa oltaisiin tällaisesta rekisteristä ilahtuneena epäilemättä kabineteissa korkattu vodkapullo jos toinenkin.

"Rehelliset kunnon kansalaiset" voivat jatkaa elämäänsä tyytyväisinä tai tyytymättöminä. Itse jään odottelemaan, milloin virkavalta koputtaa ovelle. Kun painan "julkaise", alkaa tapahtumaketju, jonka seurauksena tämäkin kirjoitus päätyy Stasin (vaimikäsenytoli) kovalevylle ikuisiksi ajoiksi.

Pakkokeinolaki

Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa

Tieliikennelaki

Magneettimedia: Suomi kohti poliisivaltiota

HS: KRP haluaa kansalaisista DNA-rekisterin


1 kommentti:

  1. Kyllä tuntuu että tuo yksityisautoilu on aika kova rikos täällä suomessa ja mitä nyt ei normi kansalaisesta haluttaisi valvoa, onko se kotona paskalla vai vieraissa naisissa.
    Kyllä pitää nostaa hattua että jaksat vääntää näitä juttuja, nämä tietysti pitää jakaa jokaiselle että tiedetään vähän toisenlaisia uutisia kuin tv/lehdet jakaa.
    Kiitos mielenkiintoisesta blogista, jatka samaan malliin ;)

    VastaaPoista