lauantai 27. elokuuta 2011

Mielivaltaa meluratsiassa

Poliisi ja TraFi järjestivät 26.8.2011 ilmeisesti B-illan kunniaksi melumittausratsian Tuusulan moottoritiellä. B-iltahan tarkoittaa Bomber-iltaa, jossa rakennettujen sporttipyörien ja stunt-ajon harrastajat kokoontuvat suljetulle alueelle harrastuksensa pariin.

Melumittauksessa sinänsä ei ole tietenkään mitään paheksuttavaa, mutta ainakin yhdestä moottoripyörästä oli poliisin toimesta poistettu rekisterikilvet liiallisen melun vuoksi. Tämä on ristiriidassa lain kanssa.

"Ajoneuvolaki 10 luku, 84 §

Jos teknisessä tienvarsitarkastuksessa tai muutoin todetaan, ettei ajoneuvo rakenteeltaan, varusteiltaan tai kunnoltaan täytä säädettyjä tai määrättyjä vaatimuksia, jos ajoneuvo on käyttökiellossa taikka jos ajoneuvoa on käytetty rekisteröintiä tai rekisteröimättömän ajoneuvon väliaikaista tai tilapäistä käyttöä liikenteessä koskevien säännösten tai määräysten vastaisesti, poliisimies, tullimies tai rajavartiomies voi estää ajoneuvon käyttämisen liikenteessä tai muualla ja määrätä ajoneuvon ajokieltoon ottamalla pois rekisterikilvet, siirtomerkit, rekisteröinnistä annetun todistuksen, koenumerotodistuksen, siirtoluvan taikka käyttämällä muunlaisia tarvittavia keinoja. Poliisimies, tullimies tai rajavartiomies voi kuitenkin antaa kirjallisen luvan kuljettaa ajoneuvo määräpaikkaan, korjattavaksi tai katsastettavaksi. Jos ajoneuvossa oleva puutteellisuus ei aiheuta välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle tai merkittävää haittaa ympäristölle, poliisimies, tullimies tai rajavartiomies voi ajoneuvon käyttöä estämättä määrätä ajan, jonka kuluessa puutteellisuus on korjattava."

Eli kilpien poistaminen on perusteltua vain, jos puute aiheuttaa välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle. Tietenkin tämä on tulkintakysymys, mutta kuinka suuri melu aiheuttaa välitöntä vaaraa? En usko niin suurta melutasoa yhdenkään moottoripyörän kykenevän tuottamaan. Liikenteen taustamelussa (78-92 dB) pyörälle oli mitattu melutasoksi 96 dB, kun kyn tyyppihyväksytyn moottoripyörän tyyppikilvessä mainitaan 85 dB, josta sallitaan 5 dB ylitys. Kuulemma 92 dB olisi vielä annettu anteeksi.

Toinen motoristi kertoi vuosimallin 2001 pyörästä yritetyn poistaa kilpiä, koska äänenvaimennin ei ollut E-hyväksytty, vaikka pyörä läpisi tehdyn melumittauksen. Näin vanha moottoripyörä ei ole EY-tyyppihyväksytty, joten sen äänenvaimentimenkaan ei sitä tarvitse olla.

Poliisin toiminta melumittausratsian yhteydessä ei todellakaan ollut lain mukaista tai oikeutettua. Ajoneuvon määrääminen käyttökieltoon voidaan perustuslailliselta kannalta rinnastaa yksityisen henkilön omaisuuteen kajoamiseen, jolle taas edellytetään erittäin raskaat perusteet. Rekisterikilpien poistaminen muutoskatsastusmääräyksen alleviivaamiseksi ei ole perusteltua.

Toivottavasti kilpensä menettänyt tekee poliisin toiminnasta kantelun.

4 kommenttia:

  1. Asun noin puolentoista kilometrin päässä niin Tuusulantiestä kuin varsinkin Ruskeasannan Shellistä. Minulla on moottoriurheilutausta, aina SM-tason hopeasijoille asti, varsin meluisassa lajissa.

    Kuitenkin olen suunnattoman huojentunut siitä, että viranomaiset puuttuvat jo täysin käsistä lähteneeseen huudattamiseen öiseen aikaan. Sitä saa mitä tilaa, pätee tähänkin - ja usko pois, en viitsisi aivan tyhjästä sanoa.

    Ei ole vain oikeuksia, on myös velvollisuuksia.

    VastaaPoista
  2. Siis tätä on tulossa, jos asia/piittaamattomuus vain pahenee, niin kyllä poliisi tulee puuttumaan noihin ääniin, nyt jo tänä vuonna on ollut paljon puhetta noista moottoripyörien äänistä. Itsellä on varmaan liian kova ääninen pyörä, mutta ei se omaan korvaan ole.
    Tähän vaikuttaa kaikki valitus jne. Ei tulis yhtään yllätyksenä että ensi vuonna olisi jo moottoripyörissä vuosikatsastus äänien takia.
    Nyt tässä pitäisi kaikkein moottoripyörä harrastajien lyödä päät yhteen, esim, ensi kaudella ajettaisiin vain vakiolla putkistolla.
    Omasta kyllä lähtee ääntä vakionakin.


    Toinen asia kanssa ihmetyttää jos laitat, toisen putkiston kiinni ja se on liian kova ääninen kuin vakio, niin miksi siitä pitää kitistä siis yleisesti jos poliisit puuttuu siihen, sama kuin virität mopoa tai muuta.
    Itse täysin tiedostan sen että poliisit kun kuulee tuon äänen jos on enemmän kaasua, niin varmasti pysäyttää ja sakottaa

    VastaaPoista
  3. Kysehän EI ole siitä, etteikö saisi/pitäisi valvoa, vaan siitä, että toiminnan tulisi olla lain mukaista. Kilpien viemistä ei saa käyttää katsastusmääräyksen alleviivaamiseksi.

    VastaaPoista
  4. Kyllä se ärsyttää että näitä ei tehdä niin kuin pitää, miksi näitä sitten "tehdään"
    Kun eivät ole niin sanotusti "laillisia" toimia.
    Joskus tuntuu että tälläistä tehdään niin sanotusti muuten vain tai jonkun muun päätöksen takia, vaikka joku taho tai muutavastaavaa

    VastaaPoista